Jeg sitter på toget nå, etter 2 dager på konferansen «Energismarte Bygg Konferansen 2020» på Lillestrøm. Konferansen arrangeres årlig av IEE (Interesseorganisasjonen for Energieffektive Bygg) som er et samarbeid mellom Nelfo og EFO (Elektroforeningen).
Å følge med på den raske teknologiske utviklingen er viktig for oss som forvalter bygg, slik at vi kan ta i bruk nye løsninger for mer optimal drift. Konferansen ga innsikt om flere nybygg prosjekter som tar i bruk digital teknologi for å skape fremtidens bygg, og spesielt vil jeg nevne Lysgården og Powerhouse som eksempler vi kan lære fra. I eksisterende bygningsmasse har vi også en rekke muligheter, og bransjen er forente om at det meste av effektiviseringsmålet på 10 TWh i den norske bygningssektoren innen 2030 skal skje i bygg som allerede er oppført. Flere leverandører, og deriblant Schneider Electric viste muligheter for datafangst fra alle byggets systemer, innsamling og koordinering av data i byggets digitale hub, og muligheter for analyse av data, som skal gi forvalter og drifter bedre beslutningsgrunnlag for mest mulig effektiv drift. At fokus på datasikkerhet også må tas på alvor, og at fagekspertise på dette området er avgjørende for ikke å trå feil, ble også diskutert.
Videre rettet konferansen blikket mot innsikt i noen relevante lover og retningslinjer som vi forholder oss til, og ny teknisk forskrift er nå ute på høring. Den vi forholder oss til per i dag finner vi hos dibk.
Flere av foredragsholderne fokuserte også på at planlegging av smarte og energieffektive bygg krever samhandling. Det er avgjørende at vi jobber sammen med leverandører, rådgivere og andre eksperter for å utvikle og ta i bruk de beste løsningen. Det er vesentlig at krav og forventninger er forankret og forstått i hele verdikjeden, og at relevante aktører involveres tidlig. I Oslo har flere ledende selskaper innen byggutvikling dannet nettverket Construction City for å forstå muligheter i markedet bedre sammen.
ENOVA var tilstede og oppdaterte oss på de sine ordninger for støtte for gjennomføring av energieffektiviseringstiltak i bygningssektoren, samt hvordan ENOVA støtter innovasjon i energibransjen – og der mulighetsrommet er stort både for private selskaper og kommunale aktører.
Første dagen ble avsluttet med et innlegg på siden av det tekniske og bygningsmessige, og ga flere av oss en vekker med tanke på den digitalt sosiale verden vi lever i. Har du god tid er denne videoen om «Sju sätt att äga världen» absolutt verdt å se.
Ta kontakt om du vil dele ideer eller samarbeide om bærekraftige og energieffektive bygg.
Hilsen Marianne Riddervold Kahrsm
Legg igjen et svar
Want to join the discussion?Feel free to contribute!