Innspillskonferanse og idéversksted 12. Mars 2018
Foredrag
Innspills-konferanse og idéverksted for IoT-byen Fredrikstad
Sommeren 2017 tok Fredrikstad kommune initiativet til Smart Fredrikstad-programmet.
Kommunen har i løpet av høsten 2017 forankret arbeidet lokalt i det offentlige, næringslivet, akademia og i samfunnsliv. Fredrikstad ønsker å ta en posisjon som “IoT-byen”. Kommunen ønsker nå å invitere relevante aktører til en utvidet innspillskonferanse, der et bredt spekter av nasjonale og regionale aktører inviteres.
Hva er visjonen for IoT-byen?
IoT-byen skal være ledende i Norge på IoT (“Tingenes internett”) som brukes i smartby-sammenheng. Byen skal ha flest anvendelser av sensorer per innbygger, og bli foretrukket som by for å implementere ny IoT og tilhørende produkter og tjenester. Fredrikstad skal foretrekkes av oppstartsselskaper, industrien og akademia, som den byen de ønsker å drive IoT-relatert forskning og innovasjon. IoT-byen skal også være utgangspunktet for utrulling av løsninger til andre byer i Norge, og startrampe for innovative bedrifter som søker et internasjonalt marked.
Hvorfor skal Fredrikstad bli IoT-byen?
Fredrikstad har satt i gang Smart Fredrikstad-programmet, en langsiktig satsing på å gjøre byen bærekraftig ved at den blir bedre å leve og jobbe i for innbyggerne, samtidig som driften av byen skal gjøres mer produktiv. Samtidig tar byen mål av seg til å skape 2000 nye arbeidsplasser i en femårsperiode. I den tidlige fasen har Fredrikstad et potensial for å vise vei i en ny industri, bidra til nasjonale mål for grønn vekst, og bli en norsk spydspiss i en internasjonal smartbyindustri.
Hvilke forutsetninger har Fredrikstad for å bli IoT-byen?
Fredrikstad er en motor i en region med ca 150.000 innbyggere. Det betyr at byen er liten nok til at innovasjon blir rimelig, men har samtidig stort nok marked til at løsninger vil kunne være lønnsomme. Løsninger i Fredrikstad vil enkelt kunne skaleres ned til en mindre by og opp til en større by. I tillegg har Fredrikstad med omland et sterkt IKT-miljø både innen kommunen, i næringslivet og i akademia. Kommunen er ambisiøs, ubyråkratisk og innovativ. Byen har et sterkt IoT-miljø, et nasjonalt miljø for gjenvinning og sirkulærøkonomi, samt god styring på offentlige data.
Hvordan skal Fredrikstad bli IoT-byen?
Kommunen trenger ambisiøse medspillere for å oppnå visjonen om å bli IoT-byen. Det er behov for aktører som forstår verdien av samarbeid og investeringer, samtidig som kommunen selv, gjennom Smart Fredrikstad programmet, vil være en viktig pådriver og finansiell kraft. Ved å skape en fremragende infrastruktur og å legge til rette for innovatører, industri og forskning, skal Fredrikstad bli en magnet for IoT-aktører i Norge.
Forventninger til deltakerne:
Vi inviterer deltakerne til å formulere innspill og forslag på forhånd til prosjekter som kan bidra til å bygge IoT-byen Fredrikstad i forkant av arrangementet. Prosektidéer som vurderes bør ha minst to samarbeidsparter.
Muligheter for deltakerne:
- Oppdrag for eller samarbeid med kommunen, med hverandre, med andre i form av prosjekter.
- Innflytelse over valg for IoT-byen. Mulighet for støtte fra Fredrikstad kommunes næringsfond.
- Deltakelse i Smart Fredrikstad Lab.
Kort om idéverkstedet (Open Space-inspirert)
Målet er å produsere konkrete og reelle prosjektidéer som kan bidra til å skape IoT-byen.
Det bli en kort innledning i plenum der ideer som har kommet opp i løpet av dagen oppsummeres. Det kan være idéer til løsninger, formulering av utfordringer (ikke nødvendigvis utfordringer knyttet til forbedring av liv, arbeid og kommunal drift – like viktig er utfordringer knyttet til hva som skal til for å gjøre Fredrikstad til IoT-byen, f.eks. Hva slags teknologi trenger vi, hvordan kan det finansieres, hva skal til for å bli attraktive for gründere byen, etc.).
Utfordringer kan være formulert på forhånd, eller uttrykkes spontant. Utfordringene formuleres på fritt initiativ og henges gruppert på en stor vegg. Alle skriver seg på minst én utfordring. Maks fem personer samles for hver utfordring. Den som har formulert utfordringen leder diskusjonen, tar notater slik at det kan dokumenteres og presenteres i plenum.
a. Utfordringsformulering i plenum (gruppering: offentlig, industri, infrastrukturleverandører, innovatører, akademia, samfunnsliv)
b. Open Space-inspirerte workshops (teamene samles organisk under utfordringer) bruker utfordringene til å formulere prosjekter: Prosjekt skal ha forslag til sammensetning av aktører (minst to, inkl. potensielt noen som ikke er tilstede), formulering av utfordring og løsning, forslag til finansiering, forretningsmodell og prosjektplan. Prosjekter skal være realistiske og realisérbare.
c. Samling med kaffe i plenum for gruppenes presentasjoner.
d. B-C-D repeteres i en runde nummer 2. Dersom det er mange utfordringer kjøres ren repetisjon. Dersom det utfordringene er oppbrukt, gis alle anledning til å henge seg på fortsettelsen av diskusjon. Prosjekter bør baseres på samarbeid fordi det sikrer kvalitet og flere interesser i et prosjekt, og fordi det skaper relasjoner som siden kan føre til andre prosjekter. Alle prosjektidéer foreligge skriftlig før kl. 17.
Eksempler på prosjekter:
- Forretningsidé som fører tilgründerprosjekt
- Idé som fører til deltakelse i et forskningsprosjekt
- Idé til samarbeid mellom aktører som kan understøtte visjonen om å skape IoT-byen:
Aktører kan være offentlige, kommersielle, fra akademia eller fra samfunnsliv - Samarbeid offentlig/offentlig – f.eks. mellom kommuner, statlige etater, fylkeskommuner
– Samarbeid offentlig/privat – f.eks. mellom kommune og bedrift
– Samarbeid akademia/offentlig – f.eks. forskningsprosjekt
– Samarbeid samfunnsliv/kommune – f.eks. kommune og medlemsorganisasjon - Finansieringsmodeller for prosjekter:
– Støtte fra Fredrikstad næringsfond
– Støtte i form av tilrettelegging fra kommunen
– Forskningsmidler fra Forskningsrådet eller EU
– Annen offentlig støtte
– Egne investeringer - Alle prosjekter vurderes av Fredrikstad kommunes prosjektgruppe for IoT-byen og de som ønsker vil bli invitert til en videre prosess i april.
Spørsmål om konferansen kan rettes til Gard Jenssen eller Torild Marie Nilsen
Påmeldte virksomheter
Innspillskonferanse og idéversksted 12. Mars 2018
ABB
Acando AS
Applied Autonomy
Atea
Bilkollektivet SA
Borg Havn IKS
Broentech Solutions AS
Cisco Systems Norge
Cityplan AS
CityQ
Datek Light Control AS
Datek Wireless AS
Earthtree Media as
Eker Group
Elektronix
EVRY Norge AS
Fredrikstad Energi/ Smart Energi
Fredrikstad EnergiSalg AS
Fredrikstad kommune
Fredrikstad kommune, vann og avløp
Fredrikstad Næringsforening
Fredrikstad Webdesign AS
FREVAR KF
Greenflow AS
Hackstad AS
Høgskolen i Østfold
Homeboxx AS
Hvaler kommune
Hypatia AS
IBM
IMAS AS
Innovasjon Norge
Leverandørutviklingsprogrammet
Meshcrafts
Microfocus
Microsoft Norge
Miljø & Sikkerhet AS
Next Signal
Norges forskningsråd
Nornir
Norsk Gjenvinning
Norsk Senter for Sirkulær Økonomi
NXTech AS
OBOS
Phonero
Prediktor AS
Sarpsborg kommune
Skalar AS / LEDi
Smart Energi
Smart Innovation Norway
Snubleflaks AS
StudioGeist AS
Tactic Real-Time AS
Telenor Norge
Telia Norge
Tikky AS
Unacast
Universitetet i Oslo (UiO)