Join Boost Sustain - upscaling declaration

I forrige uke ble oppropet “Join, Boost, Sustain” lansert. Fredrikstad kommune, med ordfører Jon-Ivar Nygårds signatur var Norges første kommune til å støtte erklæringen. Oppropet ble lansert under Cities Forum i Porto. Et femtitalls ordførere fra hele Europa, samt bl.a. ledere fra EU-kommisjonen, EUs regionskomité, Eurocities (EUs svar på KS, der også tre norske byer er med), og OASC (der 7 norske byer er med) var med å støtte oppropet.

La oss se litt nærmere på oppropet og hva dette har med Fredrikstad og smartby å gjøre.

Join, Boost, Sustain-oppropets undertittel er “Declaration on joining forces to boost sustainable digital transformation in cities and communities in the EU”. Her handler det altså om den digitale transformasjonen og byer og lokalsamfunn. 

I dag dominerer store amerikanske, kinesiske, koreanske og japanske selskaper det digitale landskapet. Med denne dominansen kommer et kulturelt press. Både Kina og USA har for eksempel andre føringer for kulturelle forskjeller – som sikkerhet, personvern og individuelle rettigheter – enn vi har i Europa. Samtidig er Europa avhengig av å være en global aktør. Europa har noen industrielle lokomotiver (f.eks.bil- og flyeksport), men stort sett alt vi benytter digitalt (både software og hardware) er ikke-europeisk.

Et viktig verktøy i den digitale transformasjonen er innkjøp av IKT-utstyr og programvare. Byer og lokalsamfunn i Norge, som i Europa, står ofte alene når det gjelder digitalisering. De må ofte forholde seg til store leverandører og har ikke det samme apparatet for å vurdere juridiske, økonomiske og kulturelle konsekvenser av store innkjøp, som f.eks. staten eller internasjonale organer har. Derfor er det viktig at de samarbeider.

Join, Boost, Sustain-oppropet må sees i lys av dette: Hvordan kan byer samarbeide mest mulig effektivt for å sørge for at den digitale transformasjonen som skal skje i kommunene, skjer på deres premisser? Det har etterhvert blitt mange initiativer som har dette som mål, og det blir ikke siste gangen, så hva er spesielt med dette oppropet? Først og fremst at det handler om et initiativ til samarbeid mellom byer og lokalsamfunn på den ene siden, og EU og andre internasjonale organisasjoner på den andre. Dernest at kjernen i oppropet spesifiserer en rekke måter å jobbe på, og standarder som forankres politisk.

Vi sakser fra oppropet:

THE SIGNATORIES AGREE ON THE FOLLOWING PRINCIPLES:

  • a citizen-centric approach;
  • a city-led approach at EU level;
  • the city as a citizen-driven and open innovation ecosystem;
  • ethical and socially responsible access, use, sharing and management of data;
  • technologies as key enablers;
  • interoperable digital platforms based on open standards and technical specifications, Application Programming Interfaces (APIs) and shared data models.

A citizen-centric approach: Å sette innbyggerne i sentrum er en trend vi kjenner oss igjen i i kommune-Norge. Kommune 4.0-modellen er på full fart til å bli implementert, også i Fredrikstad kommune. 

A city-led approach at EU level: Byene må lede sin egen samfunnsmessige og teknologiske utvikling, men for å gjøre det effektivt, er det viktig å gjøre det i fellesskap. Og for å gjøre det i fellesskap, er første steg å erklære at de vil samarbeide.

The city as a citizen-driven and open innovation ecosystem: Å få til innbyggerne og lokalt næringsliv til å samarbeide om å utforme byens tjenester er et ideal vi tilstreber, men som krever mye prøving og feiling å få til. 

Ethical and socially responsible access, use, sharing and management of data: Her har vi allerede et solid lovverk å forholde oss til, men jo mer interaksjon det bli mellom mennesker og sensorer i byen, jo oftere dukker spørsmålet opp: Hvem skal eie data om meg, og hvordan skal slike data håndteres?

Technologies as key enablers: Ingen som bruker en mobiltelefon i dag er i tvil om hvor mye teknologi påvirker dagliglivet vårt. Når byen skal bli smart(ere) blir det stadig nye teknologier som påvirker livet vårt. I dag er det mobiltelefon, trafikklys og bankterminaler. I morgen er det kanskje smarthus-teknologi, og biler som gjør avtaler seg imellom og forenkler livet vårt ytterligere?

Interoperable digital platforms based on open standards and technical specifications, application Programming Interfaces (APIs) and shared data models: Sist, men definitivt ikke minst – oppropet fastsetter at Europas byer nå skal bli enige om en del standarder. Dette har vi skrevet om før, og i forbindelse med dette oppropet skal vi komme nærmere tilbake til nettopp smartbystandarder i en bloggpost senere i uka.

Lurer du på noe? Snakk gjerne med meg 🙂

Gard Jenssen 

Programleder Smart Fredrikstad

gard@fredrikstad.kommune.no

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.