Forslag til konsept for Smart Fredrikstad-nettverket, Gard Jenssen, 4. september 2019.

I Strategi for Smart Fredrikstad, vedtatt i bystyret 15. mars 2018, heter det: Aktører innen akademia,  næringsliv, innbyggere og andre kommuner skal inviteres til tett samarbeid i utviklingen av Smart Fredrikstad

Om samarbeidsform og arbeidsprosess sies det videre For å oppnå samarbeid mellom ulike samfunnsaktører må det etableres møteplasser som oppleves ekte og imøtekommende. Møteplassene kan være fysiske så vel som virtuelle, og møteplassene må fasiliteres og tilrettelegges slik at det blir gode miljøer for idéfangst og bærekraftig innovasjon.

Strategien antyder at det skal opprettes en form kvadruppel helix-organisasjon (altså en organisasjon som inkluderer medlemmer fra det offentlige, næringslivet, akademia og sivilsamfunn), og at medlemmene skal betale en avgift (som igjen er en forutsetning for å kunne søke ytterligere midler fra andre offentlige instanser).

Behovet for nettverk

Fredrikstad kommunes definisjon av smartby er som følger: 

En smart by bruker digital teknologi og innovative metoder for å gjøre livet bedre for innbyggerne og driften av byen mer produktiv og bærekraftig

Smartby er et meta-fagområde som krysser grenser for kompetanse, bransjer, samfunnsområder og geografi. I utgangspunktet er derfor smartby en tilnærming til all virksomhet i en kommune, fra parkdrift og lokaldemokrati, til skole, vei, vann og avløp.

Med et slikt nedslagsfelt, blir det vanskelig å koordinere samarbeid på andre måter enn med nettverk. Derfor arbeider Fredrikstad kommune i smartbynettverk internasjonal, nasjonalt og regionalt. Til en viss grad kan vi si at et Smart Fredrikstad-nettverk allerede er startet, i form av de interessenter som har meldt seg, og de arenaer som har vært skapt i 2017 og 2018, med ideathon og IoT-konferansen, som totalt samlet rundt 200+ aktører som typisk også vil være aktuelle medlemmer i et mer formalisert nettverk.

Smart Fredrikstad-nettverket vil ha to hovedformål:

 1. En kommunikasjonskanal fra kommune til medlemmer, og fra medlem til medlem. For dette formålet vil det være naturlig å samle medlemmene i et CRM-system og dessuten tilby en en åpen, nettbasert katalog.
 2. En arena for faglig kontakt og samhandling. Digitale arenaer for slik samhandling er allerede etablert, med et dedikert nettsted og en Facebook-side. Fysiske arenaer vil være samlinger av forskjellige slag. Noen idéer:
  • Konferanser der Smart Fredrikstad er co-arrangør (f.eks. med Næringsforeningen, Høgskolen, e.l.
  • Egenarrangerte frokostmøter
  • Spesialarrangementer som fokuserer på delområder, som Smart Mobilitet, Smart Skole, e.l.)
  • Faglig/sosial arrangementer (“Smartbypilsen”)

Om medlemskap:

 • Både virksomheter og enkeltpersoner kan bli medlem.
 • Innmelding og utmelding skjer via skjema eller e-post 
 • Det medfølger ingen forpliktelser med å være medlem.
 • Medlemmer må ha postadresse i Fredrikstad
 • Virksomheter/personer som ikke har postadresse i Fredrikstad får tilbud om å være med i “Fanklubb” (dvs. de får tilsendt samme info som medlemmene)

Invitasjon til workshop

19. september kl. 13-15 og 17. oktober kl. 13-15 avholder vi en workshops for å få innspill på konseptet for Smart Fredrikstad-nettverket som beskrevet over. Dekker det et behov? Finnes det bedre måter å gjøre det på? Vil det skape engasjement? Hvilke temaer bør nettverket fokusere på? Det er begrenset antall plasser. Vil du være med, send en e-post til gard@fredrikstad.kommune.no

1 svar
 1. Fredrik Høye
  Fredrik Høye says:

  Dette høres spennende ut, jeg blir gjerne med på workshop hvis det er plass.
  Mvh
  Fredrik Høye
  (Mobil 90607610)

  Svar

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.