Tok turen til Hønefoss i dag, for å sjekke ut #Hack4no, landets største hackathon, som arrangeres hvert år av Kartverket.

En «hackathon» er et treff over flere dager der idémakere, designere, dataanalytikere og programmerere kommer sammen for å lage noe gøy, nyttig eller lønnsomt basert på åpne data.

For de voksne starter det hele med at dataeiere presenterer hva slags data  de tilby i korthet (en «pitch»). Deretter er det pitcher fra de som har lyst til å få med noen på å lage noe – hva de vil lage og hvilke typer folk de trenger å få med på laget. Så hackes det hardt i to dager, før vinnere kåres og premier deles ut.

For barna er det lek og læring som står på programmet, med kurs og konkurranser i temaer som «Hvordan bli en god YouTuber», «Hvordan ta og bruke flyfoto med heliumballong, programmering og sensor- og robotbygging.

Jeg dro oppover for å se litt på forholdene og finne ut hvordan Fredrikstad kan bidra og dra nytte av en mulig deltakelse på neste års arrangement. Hvilke data kan vi tilby, og/eller hvilke utfordringer kan vi gi innovatørene som kommer? Og kanskje vi kan inspirere noen teknofrelste Fredrikstadbarn, -ungdom og voksne til å bli med?

I tillegg til et 10-talls statlige etater og noen private, var to kommuner tilstede: Ringerike og Tromsø. Kun Ringerike stilte med egne datasett (og et imponerende team datahjelpere), mens begge kommuner hadde utfordringspitch. De var til gjengjeld neste like: Hvordan kan vi bruk data til å få innbyggerne våre til å reise grønnere og redusere køer og utslipp. 

Med nesten 700 deltakere er kapasiteten på #Hack4no stort sett sprengt, så en mulighet er jo å vurdere om ikke Fredrikstad i samarbeid med andre kommuner og Kartverket kan lage en #Hack4kommuner. Flere byer har lansert egne dataportaler (Fredrikstad tar sikte på å lansere en første versjon før jul), så neste logiske steg er å engasjere innovatører i både det offentlige, akademia, næringsliv og i samfunnet for øvrig, i å lage tjenester som gjør samfunnet smartere.

Har du innspill eller spørsmål? Ta gjerne kontakt med gard@fredrikstad.kommune.no

Bildegalleri

 

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.