Skolelever med iPad

Arbeidsdagen i dag startet med å presentere Smart Fredrikstad for ledergruppa i seksjon Utdanning og oppvekst, med kommunalsjef Arne Rekdal Olsen i spissen. Fra jobber i departement og EU er jeg vant til at smartby defineres relativ snevert (mobilitet, energi og IKT), mens de fleste byer etter hvert synes å være enige om at smartby gjelder alle virksomhetsområder i en kommune – dermed også utdanning og oppvekst.

Det er ikke alltid innlysende hva smart city har med ethvert virksomhetsområde å gjøre, men heldigvis hadde jeg i dette tilfellet «juksa litt». I stedet for å kjøre en generell presentasjon av Smart Fredrikstad, valgte jeg i dette møte å bruke en presentasjon jeg laget som oppgave i forbindelse jobbintervjuet i april. Oppgaven var å si noe om hvordan Smart Fredrikstad kan bidra til å øke kompetansen om smartby i Fredrikstad-samfunnet.

Utgangspunktet mitt er at dersom en by skal bli smart, er vi avhengig av at «smart» er et begrep alle har en felles forståelse av (at det ikke simpelthen er synonymt med lurt eller intelligent). I tillegg hjelper det om både barn og voksne ser eksempler på smartbyløsninger og gjerne får mulighet til å være med i prosjekter. Det er blitt et slags mantra at en smart by må skapes i et «kvadruppel helix-samarbeid». Det betyr at alle fire samfunnsområder arbeider sammen: De offentlige, næringslivet, akademia og samfunnsliv (organisasjoner og innbyggere). Dette er også førende for Smat Fredrikstad.

Næringsutvikling (les: å skape flere arbeidsplasser) er en av de viktigste driverne for Smart Fredrikstad-programmet. Smartbyløsninger kan bli en viktig eksportartikkel for Fredrikstad-selskaper, både nasjonalt og internasjonalt. Å lære bort smartby til byens elever, og ikke minst å engasjere dem i praktiske prosjekter, der de for eksempel får praktisk erfaring med IoT (tingenes internett), tror jeg derfor er vel verdt å bruke tid på. Håper derfor å slippe til i noen av byens klasserom fremover, og har så vidt også begynt å snakke med Kodeklubben Rødsmyra, ved Erlend Øverby. Kanskje har vi fremtidige smartbygründere og -innovatører i byens klasserom? Og kanskje vi skulle hatt kodeklubber for (godt) voksne også?

Har du idéer til hvordan vi kan bygge opp kompetanse på smart city og IoT i Fredrikstad? Ta gjerne kontakt med gard@fredrikstad.kommune.no 🙂

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.