Fredrikstad har ambisjoner om å bli en smart by, hva betyr dette for oss som innbyggere i Fredrikstad?

Skrevet av: Erlend Øverby

Bilde av: Walter Schøffthaler

Fredrikstad har ambisjoner om å bli en smart by, hva betyr dette for oss som innbyggere i Fredrikstad? Kom på kulturnatt og få en «smakebit».

En av de viktigste komponentene i en smart by er data, og bruk og sammenstilling av data. Utgangspunktet for mye av dataene kommer fra sensorer som måler og registrerer forskjellige aspekter av hva som foregår i byen – disse sensorene og data de sender går ofte under betegnelsen IoT (Internet of Things). Det er derfor en sammenheng mellom IoT og smart by utviklingen.

IoT sensorer kommer i mange forskjellige varianter fra registrering av temperatur/forurensning/trafikk, til hvor det står biler parkert – det finnes i dag sensorer for nesten alt mulig.

Smart by er å utnytte seg av data fra alle sensorer og andre datakilder og sette denne informasjonen sammen til kunnskap som brukes for å styre og utvikle byen. Ideen er at jo mer vi vet om hva som foregår i byen, jo lettere er det å lage tjenester som møter behovene til de som bruker byen. Vi snakker ofte om systemer av systemer av systemer som samarbeider.

Skal en by bli smart må vi kople brukere og data fra mange forskjellige områder. Av områder med egne systemer som må koples sammen i en smart by finner vi smarte bygg, intelligente trafikk løsninger, smarte strømnett, smart avfallshåndtering, smart energiforvaltning, smart sikkerhet, smart forvaltning av vann, smart kloakk, miljø osv osv. Alt vi har og gjør i en by med «smart» foran.

Når vi kopler sammen informasjon fra alle systemene og områdene som finnes i en by – vil vi få en smartere by. I prinsippet kan vi si at det som gjør en smart by er tilgang til data fra alt som foregår i byen.

Når vi har disse dataene og alle systemene deler data, vil det bli lettere å utvikle byen slik at denne blir bedre for de som bruker byen. Det vil også bli lettere å utnytte begrensede ressurser på en god måte.

En smart by er en blanding av bærekraft og teknologi. Målet med en smart by er å sikre alle gode og trygge omgivelser, med rent vann, ren luft, effektiv transport, effektiv avfallshåntering og gode bomiljø mm.

Hva betyr dette for meg som innbygger i Fredrikstad, hvordan kan jeg utnytte den infrastruktur som finnes?

For å gi alle en mulighet til å bedre forstå hva IoT og smart by er det viktig å avmystifisere kompleksiteten bak alt dette.

Vi tenker derfor å holde en egen kodeklubb for voksne (og barn) i løpet av året hvor vi ser hvordan vi kan utvikle enkle sensorer og sende data fra disse over LORAWAN nettet som er etablert i Fredrikstad. Vi kommer også til å se hvordan vi kan få tilgang til disse dataene fra kommunens IT systemer, og hvordan det er mulig å kople data fra flere datakilder.

Som en smakebit vil vi under kulturnatt 2018 gi alle som har lyst mulighet til å lage egne IoT løsninger.

Du vil også få mulighet til å test 3D printing og prøve deg på vår «sphero bane».

 

Med vennlig hilsen,

Erlend Øverby
Kodeklubben Fredrikstad

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.